2016-01-29

Trudi Canavan ,,Juodasis magas'' Magų gildija


Veiksmas vyksta karaliaus valdomoje šalyje - Kiralijoje. Čia visi gyventojai griežtai suskirstyti į socialinius sluoksnius. Karaliaus didžiausi pagalbininkai - magai, kurie susibūrę į Gildiją nuo senų laikų gyvena mieste ir padeda karaliui valdyti šalį. Mieste gali gyventi tik turtingi miestiečiai. Visi vargšai - krutuliai - skursta miesto pakrašty - išoriniame rate. Miesto užribį klesti ir Vagys. Kasmet vyksta miesto valymas - kai karalius pasitelkęs magus, krutulius išgrūda už miesto teritorijos- į išorinį ratą.
Pagrindinė knygos herojė - krutulė našlaitė Sonėja. Ji neapsikentusi neteisybės ir žiauraus elgesio su krutuliais sviedžia ir pataiko akmeniu į vieną iš magų. Pataikyti į magus neįmanoma jei neturi magiškų galių, nes jie apsaugoti nematomu skydu. Sonėjai pramušus apsauginį skydą lieka nustebusi tiek ji pati tiek visa magų gildija. Tada prasideda visas knygos veiksmas - magai naršo visą teritoriją, nes žūtbūt reikia surasti ir apmokyti merginą, kuri turi magiškų galių. Nes jei ji jomis naudotis nemokės tada kyla pavojus visam miestui.
Knyga pilna veiksmo, labai įtraukianti ir įdomi. Tai tik pirmoji serijos dalis, kurią galėčiau pavadinti ilga įžanga. kažkaip viskas labai smulkmeniškai aprašoma, tik pabaigoje pradeda ryškėti magų tarpusavio santykiai ir charakteriai, bei tolimesnėje serijoje vyksiančio veiksmo užuominos. Nekantraudama laukiu kitos dalies.
Mano vertinimas 3/3

Anotacija
Šiemet, kaip ir kasmet Imardino magai susiburia išprašyti iš miesto nepageidaujamų gyventojų. Apsigaubę apsaugine burtų skraiste, magai stovi gatvėje nė trupučio nebijodami nei valkatų, nei niekdarių, kurie savo ruožtu niekina magus ir jų darbus, kol įpykusi jauna mergina, galima sakyti, visai dar vaikas, sviedžia į nekenčiamus įsibrovėlius akmenį ir šis... lengvai pramuša magišką užtvarą.
Nutinka tai, ko Magų gildija seniai bijo. Mieste radosi Gildijai nepriklausantis asmuo, turintis neįsivaizduojamai stiprių, bet nevaldomų magiškų galių, – mokslų neišėjusi magė. Ją būtina rasti ir pradėti mokyti, kol neatsargiai elgdamasi su galiomis, kurių negeba valdyti, nesunaikino savęs ir viso miesto.






Komentarų nėra :