2016-04-28

Kathleen McGowan ,,Magdelenos evangelija''

Morina Paskal - rašytoja ir tyrinėtoja, rašanti knygas apie ano laikmečio moteris, kurios visiems laikams įėjo į istoriją.
Daugumą tokių asmenybių  ištisais šimtmečiais lydi gandais apipintos istorijos apie jų ,,ne kokią reputaciją''.
Morinos tikslas ištirti visus įmanomus faktus susijusius su šiomis moterimis ir pateikti jas su derama pagarba.
Viena tokių istorinių asmenybių - Marija Magdelietė, kurią krikščioniškasis pasaulis vaizduoja kaip pasileidėlę, vėliau tapusią Kristaus pasekėja.
Pradėjusi rinkti medžiagą apie Mariją Magdelietę Morina atsiduria Jaruzalėje, kur vienam antikvariate gauna dovanų labai keistą žiedą, o netrukus pakviečiama, su visur ją lydinčiu pusbroliu kunigu Jazuitu Hilu, į mėlynųjų obuolių pilyje vykstantį vakarą pas milijonierių  Berenžerą Sinklerį. Ten Morina sužino, kad ji yra ,,laukiamoji'' tolima Magdelietės kraujo linijos palikuonė ir jos užduotis, rasti atskleisti tikrąją Magdelenos evangeliją.
Knyga patiko. Daug informacijos apie Krikščionybės istoriją. Labai įtikinamas Jėzaus, kaip to meto žmogaus, vyro, tėvo ir sūnaus paveikslas. Jo mokinių charakteristika. Sužinojau koks ir kas buvo Jonas krikštytojas, skausmingą Judo istoriją.
Knyga tarsi padalinta į dvi dalis. Šiandiena vykstantis veiksmas persipina su evangelijos ištraukomis, kuriose vaizduojamas Jėzus gyvenantis žemėje, jo darbai, bendravimas su aplinkiniais, paskutinė vakarienė, mirtis ir prisikėlimas. Knyga kiek primena Dan Brown ,,Davinčio kodą'', bet veiksmo ir įtampos kur kas mažiau. Bet taip pat didelis dėmesys skiriamas, meno dirbinių analizei, ikonografijai, simboliams. Šiaip istorija gera, autorė teigia, kad vadovavosi rašant archyvine dokumentine medžiaga, bet kiek čia tiesos, turbūt, kiekvienas perskaitęs pats sau atsakys.
Vertinimas 3/3

Anotacija
Prieš du tūkstančius metų Marija Magdalietė paslėpė rankraščius Prancūzijoje, uolėtoje Pirėnų papėdėje. Tai buvo Marijos evangelija, jos liudijimas apie Naujojo Testamento įvykius ir žmones. Šventuosius rankraščius saugo antgamtinės jėgos, juos gali rasti tik ypatinga ieškotoja, senovėje išpranašautoji l’Attendue – Laukiamoji.
Kai žurnalistė Morina Paskal ėmė rinkti medžiagą naujai knygai, ji nė nenumanė, kad sužinos ne vieną perversmą sukelsiančią paslaptį; dėl jų tūkstančiai žmonių žudė ir buvo žudomi. Ją sukrečia mistinė pietų Prancūzijos kultūra. Keistoji pranašystė apie Laukiamosios atėjimą paveikia Morinos gyvenimą ir darbą, į paviršių iškyla seniai palaidotos šeimos paslaptys. Ji pati ir skaitytojas šioje jaudinančioje evangelijoje susitinka su Jėzumi Kristumi, Marija Magdaliete, Jonu Krikštytoju, Judu ir Salomėja.
Magdalenos evangelija – vartai į Magdalietės kraujo linijos pasaulį.

Komentarų nėra :