2016-08-29

Christopher Priest ,,Prestižas''

Knyga pasakojama keturių veikėjų lūpomis.
Endriaus gyvenimas, Keitės šių dienų atsiminimai bei praeities istorija išplaukianti iš magų dienoraščių knygą sudėlioja į vientisą kūrinį.
 Pirmasis pasakotojas jaunas žurnalistas Endrius, netikėtai gavęs protėvio - garsaus to laikmečio mago - Alfredo Bordeno rašytą knygą apie magiją atsiduria pas Keitę, kuri taip pat bandančią aiškintis tolimoje praeityje nutikusius įvykius.
Keitės protėvis  Rupertas Endžieris taip pat buvo magas ir didžiausias  Alfredo Bordeno konkurentas.
Ruperto Endžierio rašytas dienoraštis ir Alfredo Bordeno magijos knyga atgaivina praeities įvykius ir to laikmečio atmosferą.
Du profesionalūs magai visą gyvenimą nenuilsdami konkuravo scenoje visais įmanomais būdais. Vienas kitam sužlugdydavo pasirodymus, bandydavo įminti iliuzijas, jas kopijuodavo, tobulino.
Skaitant suvoki, kokia absurdiška tai buvo kova ir kiek daug ji atėmė iš abiejų magų.
Knyga lengvai skaitėsi, įtraukė, bet viską sugadino pabaiga. Ji tokia netikroviškai fantastiška ir neišbaigta, kad sugadino visą knygos prieš tai sudarytą įspūdį.
Tikėjausi, kad pabaigoje viskas sudėlios į vietas, liksiu netikėtai nustebusi, ir gavusi atsakymus į visus klausimus tiek apie Endriaus vaikystę, tiek apie pačius magus.
Pradžioje knygos užuominos apie Endriaus gyvenimą suintriguoja, bet vėliau autorius jį visai pamiršta, ir kodėl Jo pavardė ne Bordenas, taip ir lieka nutylėta... Knyga baigėsi, o klausimai taip ir liko neatsakyti.
Vos užvertusi knygą puoliau žiūrėti šį filmą, kuris tikėjausi išpildys mano lūkesčius, bet deja... Filmas kiek skyrėsi nuo knygos, ten Endriaus su Keite visai nėra, o magų kova ekrane tikrai nuožmi ir reikalaujanti pačių brangiausių gyvenime aukų.
Filmas kiek labiau patiko už knygą, klausimų jau peržiūrėjus liko mažiau, bet fantastiškai prisikėlęs iš mirusiųjų Rupertas Endžieris nuvylė.
Mano vertinimas (aišku knygos) 2-/3
Anotacija
Tai istorija, kuri prasideda mūsų dienų Didžiojoje Britanijoje ir netrukus nukelia į Viktorijos laikų epochą - laikus, kai aukštuomenės salonuose karaliavo magija. Paslaptingas siūlų kamuolys, jungiantis praeitį ir dabartį, ims vyniotis pašėlusiu greičiu, kai sensacijų skyrelio žurnalistas atvyks aprašyti keisto nutikimo: Anglijoje pastebėtas žmogus, kuris tuo pat metu atlieka bausmę... kalėjime Amerikoje! Šis romanas įvertintas keliais prestižiniais apdovanojimais.

Komentarų nėra :