2016-11-02

Anita Amirrezvani ,,Gėlių kraujas''

Artimųjų rytų šalys ir knygos apie tas šalis vaizduoja labai spalvingą tų šalių visą atmosferą, skaitant rodos, jauti visas tas spalvas, pilnas įvairių žmonių gatves, vietinius rėkaujančius turguose, net jauti prieskonių kvapus. Tai tarsi atskiras pasaulis pasaulyje. Ir sunku suvokti, kad  tokiam spalvingam pasaulyje tokia negailestinga dalia tenka tų šalių moteriai. Ne pirma mano perskaityta knyga apie Artimųjų rytų moterų likimus, kur jos visiškai priklausomos nuo religijos, vyro ir negailestingų tradicijų.
Ši knyga apie dvi moteris mamą ir dukrą, kurios neteko visko- tai yra- šeimos galvos- tėvo ir vyro.
Viską palikę abi moterys iš mažo kaimelio iškeliauja pas vyro giminaitį į didelį miestą pradėti naujo gyvenimo.
Vyresniosios moters raktas į geresnį gyvenimą dukra, kuri galbūt laimingai ištekės ir gyvenimas taps lengvesnis joms abiems. O dukros raktas į laimę, kadangi kraičio ji neturi, lieka tik - nekaltybė.
Tačiau gyvenimas pakrypsta kitaip. Giminaitis aprūpinto gyvenimo nesuteikia, o ir nekaltybės greitai nebelieka. Lieka tik valia nepalūžti ir bet kokia kaina kabintis į gyvenimą norint jame išlikti.
Jautrus lyrinis pasakojimas apie moterų gyvenimą musulmoniškuose kraštuose, kai esi neturtinga, privalai išlaikyti šeimą ir gimei ne vyras.
Knygoje kiek erzino tų kraštų liaudies pasakų intarpai, bet kita vertus, jie tik papildė ir sustiprino siužetą.
Mano vertinimas 2/3
Anotacija
Anitos Amirrezvani pirmojo romano puslapiuose atgyja XVII a. Persija: tarsi iš pasakos nužengia miestas, jo turgūs, lindynės ir prabangūs namai. Tai laikas, kai klestėjo kultūra ir prietarai, tai laikas, kai moterims nebuvo leidžiama gyventi savarankiškai.
Netikėtai mirus mylimam tėvui, anksti dūžta keturiolikmetės mergaitės viltys ištekėti. Mergaitė tampa tarnaite pas turtingą dėdę, nuostabių šacho kilimų kūrėją. Dėdė padeda jai perprasti puikiųjų kilimų amatą, meną ir verslą. Nors mergina priversta priimti visiškai nepageidautiną laikinų vedybų sutartį, tačiau atsiskleidžia jos gabumai piešti ir kurti. Tviskėte tviskantį pasakojimą puošia su siužetu susipinančios Irano liaudies pasakos ir įstabaus persiškų kilimų meno elementų gausa. Istorija sumegzta taip pat išmoningai, kaip ir merginos audžiami kilimai.

Komentarų nėra :