2016-06-21

Nijolė Narmontaitė ,,Aktoriai, režisieriai ir studentai''

Tai antroji žinomos teatro ir kino aktorės knyga (pirmos deja, dar neskaičiau, bet būtinai skaitysiu), apie Lietuvos teatro ir kino aktorius ir režisierius.
Knyga suskirstyta į trumpučius skyrelius, kuriuose žinomi kino ir teatro žmonės dalijasi savo prisiminimais, kai jie prieš daug metų ką tik baigę mokyklas, dauguma sulaukę vos aštuoniolikos  žengė pačius pirmuosius žingsnius link konservatorijos planuodami rinktis artisto kelią.
Sunku patikėti, kad šiandienos garsiausi režisieriai ir aktoriai kažkada buvo nedrąsūs būsimi studentai bandantys laimę per stojamuosius egzaminus. Knygoje netrūksta linksmų nutikimų, net absurdiškų situacijų, kuriuose teko pabuvoti knygoje kalbintiems scenos grandams. Pati knyga labai maloniai skaitosi, nes tvirti lapai, didelis šriftas, bei daug pieštuku paišytų papasakotų istorijų šaržų.
Puikus pasirinkimas vasaros vakarui. Mano vertinimas 2/3
Anotacija           
Viena moteris man prisipažino, kad pirmąją mano knygą „Aktoriai, režisieriai ir kasininkės. Ko nematė žiūrovai“ skaitė naktimis ir taip juokdavosi, kad savo vyrą prižadindavo. Šis, pabudintas iš gilaus saldaus miego, pašokdavo lovoje:
– Kas nutiko? Ar išprotėjai? Ko čia žvengi vidury nakties?
– Nieko nenutiko. Knygą skaitau...
– Po savaitės, – pasakoja ta pati moteriškė, – jau vyras mane žadina vidury nakties, jau pats kvatoja iki ašarų. Pasirodo, skaito tą pačią knygą. Klausiu: „Kurią vietą skaitai?“ Tik pacituoja, ir jau abu juokiamės.
Kuo toliau, tuo dažniau sulaukiu tokių prisipažinimų. Todėl išleisdama į gyvenimą antrą knygą „Aktoriai, režisieriai ir studentai. Ko nematė žiūrovai“, pridedu instrukciją.
Knygą skaitykite:
1. Kai esat blogos nuotaikos.
2. Kai jaučiat, jog gyvenimas šipuliais eina.
3. Kai svajojat, bet „šūds gaunasi“.
4. Kai šalia niekas nemiega.
5. Kai norit, kad ir kaimynai nemiegotų.
O jei rimtai, rekomenduoju: nesilaikykit visų aukščiau išvardytų rekomendacijų – skaitykit knygą visur ir visada! Ir net jei besijuokdami prižadinsit sutuoktinį ar kaimyną – nesijaudinkit. Nėr čia ko miegoti – gyvenimas ir taip trumpas. Tegu kvatoja, tegu mėgaujasi istorijomis kartu su jumis. Gero skaitymo, geros nuotaikos!
Tego joukas dūšė!

Nijolė Narmontaitė

2016-06-17

Neil Gaiman ,,Kapinių knyga"


 Vieną naktį išžudoma visa šeima - pabėga ir lieka gyvas tik mažas berniukas, kuris  priverstas gyventi ir slapstytis senose kapinėse. Kapinės nėra paprastos - juk čia siaubo pasaka vaikams. Čia gyvena visokių charakterių ir socialinių luomų prieš daug šimtų metų tikrame gyvenime mirę žmonės.
Jie vaiką sutinka draugiškai ir pavadina Niekaskitas, o trumpiau tiesiog Kitas. Kito gyvenimas kapinėse pilnas nuotykių. Kapinių gyventojai  moko Kitą įvairių gyvenimo subtilybių, auklėja, saugo nuo pavojų ir ruošia berniuką gyvenimui, kuris laukia už kapinių tvoros.
Knyga - siaubo pasaka vaikams, bet mano nuomone, ji labiau fantastinė, nei siaubo. Šiaip patinka man šio autoriaus knygos, jos lengvos, visi veikėjai labai tikroviški ir efektingi. Vertinimas 2/3
Anotacija
Kitas – nepaprastas berniukas, gyvenantis nepaprastoje vietoje – vienintelis gyvas kapinių pilietis. Nuo kūdikystės išaugintas vaiduoklių, vilkolakių ir kitokių kapinių būtybių, Kitas išmoko senųjų jo auklėtojų papročių ir perėmė dabartines vaiduokliškas žinias. Jis įgijo gebėjimą išnykti. Ar gali vaiduoklių išaugintas vaikas džiaugtis gyvųjų ir mirusiųjų pasaulių stebuklais ir galynėtis su jų siaubais?
Ši Neilo Gaimano siaubo pasaka, kaip ir tarptautiniu bestseleriu tapusi, visuotinai išgirta ,,Koralaina“, neabejotinai sužavės ir nustebins ne tik paauglius, bet ir daugybę suaugusiųjų Neilo Gaimano gerbėjų. „Kapinių knyga“ įvertinta beveik dvidešimčia įvairiausių apdovanojimų, tarp jų – Hug, Carnegie medal (už geriausią britų rašytojo metų knygą vaikams), Newbery medal (už ryškiausią metų įvykį amerikiečių vaikų literatūroje) ir kitais. Knyga puikavosi ,,New York Times“ bestselerių sąrašo pirmojoje vietoje, o dešimtuke išsilaikė šešiasdešimt vieną savaitę.

2016-06-14

Weib Sabine ,,Vaško meistrė. Madam Tiuso gyvenimas''


Turbūt visi esame girdėję Madam Tiuso vardą, kurį išgirdus iš karto mintyse praplaukia įžymiausių žmonių vaškinės figūros. Madam Tiuso muziejus įvairiuose Europos miestuose sutraukia begales lankytojų, norinčių fotografuotis šalia tokių figūrų kaip princesė Diana, popiežius Jonas Paulius II ar kitų iškilių asmenybių.                                                                                                 Pamačiusi knygą ,,Vaško meistrė. Madam Tiuso gyvenimas" bibliotekoje iš karto panorau skaityti ir sužinoti, kas gi ir kokia buvo ta įžymi prieš daugiau nei du šimtus metų gyvenusi moteris, vardu Marija, kuriai pakluso vaškas ir to meto įžymūs žmonės.                                                                                                   Knygoje smulkiai aprašomas Marijos - būsimosios madam Tiuso gyvenimas nuo vaikystės iki to laiko, kai ji tampa madam Tiuso. Ši knyga man labiau priminė istorijos vadovėlį, nei biografiją.
Knygoje veiksmas vyksta Prancūzijos revoliucijos metu, tad daug dėmesio skiriama tų dienų politiniams įvykiams, to meto žmonių gyvenimui, kovai už būvį, didvyrių liaupsinimui ir nestinga negailestingų ir brutalių  kraujo scenų susidorojant su liaudies priešais.
Visame šiame margame fone - Marija gyvenanti su mama ir dėde, kuris turi vaško saloną, atkakliai mokosi darbo su vašku subtilybių.
Gaila, kad knygoje kai kur gal net per daug smulkmeniškai vaizduojamas tik ankstyvasis Marijos gyvenimo etapas ir tik keletu sakinių apibendrinami tolimesni įvykiai.
Vertinimas 2/3

Vaško meistrė. Madam Tiuso gyvenimas" Sabine Weib pasakoja apie jaudinantį moters likimą.
Dar visai maža mergaitė Marija, budelio duktė, atkeliauja į Paryžių. Prancūzijos revoliucijos metu ji turi kovoti dėl išgyvenimo. Paryžiuje patiria ir tikrąją meilę. Persikėlusi į Angliją, galiausiai tampa legenda. Atidaro savo vaškinių figūrų muziejų Londone. Paskutinė figūra, kurią sukūrė, buvo jos pačios. Dabar ir ji stovi tame muziejuje.