2017-03-06

Anchee Min ,,Raudonoji Azalija''

Labai man asmeniškai originalus knygos viršelis. Iš pirmo žvilgsnio toks pilkai rudas, neišvaizdus, tarsi tarybinių knygų.
O perskaičius knygą ir dar kartą žvilgtelėjus į jį - jis man tapo jau visai kitoks - su savo pasakojama istorija. Tai tarsi kiniškas trapus popierius išmargintas gėlėmis, kuriam praplyšus prasiskleidžia komunistiniame pasaulyje gyvenančių tarybinių moterų likimai.
Knyga parašyta autobiografiniais motyvais, tad knygos pagrindinė herojė - pati autorė. Ji ,,raudonojoje Azalijoje'' pasakoja ankstyvojo savo gyvenimo laikotarpį, pradedama savo pasakojimą nuo paauglystės ir baigdama, kai ji jau suaugusi moteris palieka Kiniją ir išvyksta į JAV.
Nors knygoje pasakojamas komunistinėje Kinijoje gyvenančios Anchee Min gyvenimas. Tačiau jis labai artimas ir mums - vyresniosios kartos Lietuvos gyventojams. Juk ir mes taip gyvenome, kai geležinė sovietinė ranka sprendė už mus kur mums dirbti, kiek ko turėti kur ir su kuo gyventi. Knygos herojės išsilavinę tėvai priversti dirbti fabrike, ji vos baigusi mokslus išsiunčiama į kolūkį. Viską sprendžia visagalė partija. Ji nusprendžia ką tu dirbsi, kur gyvensi su kuo draugausi, ką skaitysi ir visa kita. Visur knibžda šnipų, kurie seka tavo žingsnius ir bando apsaugoti liaudį nuo išsišokėlių, kurie nepaklūsta liaudies rėžimui.
Knygoje nėra labai slogios nuotaikos, nes priekin veda viltis ir jaunatviškas maksimalizmas. Tai knyga apie moterų draugystę ir vidinę kovą su esama santvarka.
Mano vertinimas 3/5
Anotacija
Raudonoji Azalija“ – tai pasaulyje pripažintos kinų kilmės amerikiečių rašytojos Anchee Min (Anči Min) autobiografija, kurią perskaitysite kaip romaną. Tikra, nuoširdi ir kartu neįtikėtina istorija apie žmogaus ir visos Kinijos likimą komunistinio Mao režimo įsigalėjimo metais skaitytoją burte užburs, o intriguojantys rašytojos gyvenimo vingiai neleis atsiplėšti nuo knygos.

Komentarų nėra :