2017-04-13

Herman Koch „Vakarienė“

Kūrinys lyg sulėtintas filmas, kuriame visi herojai yra svarbūs. Tai - tarsi mozaikos dalys iš kurių susideda visas vaizdas. Visai kaip ir prabangiame restorane užkandis ir aperityvas yra lygiavertis pagrindiniam patiekalui ar desertui.
 Knyga pasakojama vyro, turinčio nuostabią žmoną ir beprotiškai mylimą sūnų lūpomis.  Istorija prasideda pasakotojui su žmona besiruošiant prabangiame restorane  vakarieniauti su savo brolio šeima.
Prabangus restoranas, kuriame norint pavakarieniauti turi užsisakyti staliuką prieš keletą mėnesių, jei ne esi koks nors svarbus asmuo. Bet knygos pasakotojo broliui ši sąlyga negalioja, nes jis įtakingas politikas. Tad susirinkus šeimoms vakarienės prasideda skaitytojo nervų tampymas.
Menkutė užuomina skaitytojui jau ,,numetama'' pačioje pradžioje, kai pasakotojas paskubomis žvilgteli į sūnaus telefoną. Nors autorius neatskleidžia kas būtent ten buvo tokio svarbaus, bet duoda suprasti, kad ten buvo kažkas tokio, po ko jau gyventi kaip seniau bus neįmanoma.
Pokalbiui besisukant apie nereikšmingus dalykus, pasakotojas savo prisiminimais vis nuklysta į praeitį, kur įvykę visko tiek daug. Iš praeities prisiminimų pamažu dėliojasi vaizdas apie abi šeimas, jų gyvenimą, nuodėmes viltis ir rūpesčius, bet koks pagrindinis šios vakarienės tikslas - išlieka vis dar paslaptimi. Su kiekvieno patiekalo įnešimu į stalą skaitytojo noras sužinoti visą esmę auga, o kantrybė senka. Jau rodos tuoj tuoj viskas išaiškės, taip einama link tikslo ir štai vėl nauja pastraipa, kurioje aprašoma kokia visai nereikšminga smulkmena. Ir pasakotojas lyg pamiršęs kur baigė, pasakoja jau kitą savo gyvenimo epizodą. Ir taip visa knyga. Bet kai neperskaitytų puslapių mažėja, o į stalą patiekimas desertas supranti, kad pagaliau sužinosi viską. Viską ir sužinai.. ir lieki ir nustebintas ir šokiruotas.
Knyga labai keista. Kiek nervino tas specialus nervų tampymas neatskleidžiant, kas taip neramina abi brolių šeimas, ir kodėl jie taip vengia rimto pokalbio, o apie problemą kalba taip abstrakčiai ir vangiai. Pati tėvų pozicija ir sprendimas man yra nepriimtina. Knyga ypatinga, kad nei vieno personažo nėra teigiamo.
Mano vertinimas 3/5
Anotacija

Puikus vasaros vakare Amsterdame. Dvi sutuoktinių poros susitinka pavakarieniauti prašmatniame restorane. Ragaudami gardžius patiekalus jie mandagiai šnekučiuojasi apie kasdienius dalykus. Tačiau po tuščiais, nerūpestingais žodžiais slypi baisi paslaptis, galinti sugriauti jiems gyvenimą. Sulig kiekvienu nauju patiekalu peiliai tarsi aštrėja...
Vakarienei pasiekus kulinarinę kulminaciją, pagaliau prabylama apie paslaptį. Romanas išsirutulioja į kvapą gniaužiantį psichologinį trilerį, kuriame niekas nėra nekaltas.

Hermanas Kochas (gim. 1953) - žymus Nyderlandų humoristinių televizijos laidų („Jiskefet“) kūrėjas, aktorius ir rašytojas. Debiutavo romanu Gelbėk mus, Marija Montaneli. 2009-aisiais pasirodžiusi Vakarienė išgarsino autorių visame pasaulyje. Romanas buvo išverstas į daugiau nei 20 kalbų ir ilgas savaites nesitraukė iš The New York Times bestselerių sąrašo. Knyga autoriaus tėvynėje pelnė 2009-ųjų Metų knygos titulą ir Publikos premiją (NS Publieksprijs). Pagal romaną Nyderlanduose sukurta spektaklių ir filmas „Vakarienė“ (rež. Menno Meyjes).

Komentarų nėra :